Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

In de ontwikkelagenda Passend onderwijs Noord en Midden Drenthe NMD is afgesproken dat gemeente, onderwijs en zorgaanbieders een gezamenlijke visie afspreken, waarin normalisatie de basis is en zorg indien nodig aansluit op het onderwijs.

Kwaliteit (indicator)

-



Toelichting

O

Kwaliteit

April 2021

Project Kansen voor Kinderen

De voorbereidingen voor de start van 'Kansen voor Kinderen is in volle gang. De basisscholen in Gasselternijveen , de Marke en de Bonnerschool in Gieten en de Kameleon in Eexterveen hebben zich voor deze pilot aangemeld. Inmiddels is duidelijk wie als gezinsconsulent met de scholen gaat samenwerken. Doel is kinderen kansrijk te laten opgroeien en zo hoog mogelijk te laten uitstromen naar het voortgezet onderwijs. De  ondersteuning binnen het onderwijs te normaliseren door samenwerking met de gezinsconsulent en inzet van jeugdhulp te voorkomen.  Met Yorneo is afgesproken dat de ondersteuning van het onderwijzend personeel in Gasselternijveen (Yoop) wordt stop gezet en overgaat in de pilot 'Kansen voor Kinderen'  waar nog meer de nadruk ligt op normalisering. 

Extra inzet onderwijs

De ambtelijke inzet op onderwijs gebeurt al jaren op ad hoc basis. Dat maakt dat er geen regie is op dit beleidsveld. Corona en de gevolgen daarvan op het onderwijs heeft dat nog eens extra duidelijk gemaakt. De noodzaak om te investeren in onderwijs is extra urgent omdat het ministerie van Onderwijs gekomen is met het Nationaal Programma Onderwijs. 
Het programma is bedoeld om onderwijsvertragingen in te lopen en moet leerlingen ondersteunen die het moeilijk hebben door schoolsluitingen en corona. Er gaat een bedrag van 8,5 miljard naar het onderwijs over 2,5 jaar. De gemeenten ontvangen over een periode van 2,5 jaar 300 miljoen, in de vorm van een specifieke uitkering. Gemeenten met veel leerlingen met een hoog risico op onderwijsachterstanden ontvangen meer geld. In juli ontvangen we meer informatie over de hoogte van het bedrag dat we ontvangen en wat we ermee kunnen doen. Van de gemeente wordt nu gevraagd om met scholen en andere betrokkenen te kijken hoe te helpen, met aanvullende programma's, begeleiding of kennisdeling. Daarvoor is nauwe samenwerking nodig tussen alle betrokken partijen. Met het extra budget is het mogelijk om die samenwerking te organiseren. Het lukt niet om deze rol op te pakken binnen de huidige formatie.