Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Kern van de transformatie is de menselijke maat en de burger aan zet. We sluiten aan bij initiatieven van inwoners om mogelijke problemen vroeg te signaleren en te voorkomen. Door middel van pilots, willen we de kracht van onze inwoners versterken. Niet door de werkzaamheden over te nemen, maar in de rol van stimuleren en faciliteren. Een voorbeeld is de dorpscoördinator in Grolloo en de sociale huiskamer voor ouderen in Gasselternijveen. Ook meten we doorlopend de effectiviteit van deze initiatieven.

Kwaliteit (indicator)

-



Toelichting

O

Kwaliteit

 

Huiskamers voor ouderen
We waren van plan om naast de huiskamer+ in Gasselternijveen, ook een huiskamer+ in Gieten te laten organiseren. Door Corona is dit initiatief nog niet gestart.

Armoedebeleid

In maart 2021 heeft de aftrap vroegsignalering plaatsgevonden. In het najaar van 2021 zullen de eerste resultaten te delen zijn. 
We merken over de gehele linie dat er minder beroep gedaan wordt op schuldhulpverlening en armoede ondersteunende maatregelen. Zo zijn er aanzienlijk minder aanmeldingen schuldhulpverlening, merkt de voedselbank een terugloop in deelnemende huishoudens en zijn er minder aanmeldingen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur en Leergeld. Dit is een beeld dat provinciaal en landelijk herkend wordt. De daling is een gevolg van de corona maatregelen. Door verschillende steunmaatregelen redden inwoners zich. Er waren ook minder aanvragen omdat allerlei sport- en culturele activiteiten  voor kinderen niet doorgingen. De komende periode besteden we extra aandacht aan de communicatie om niet-gebruik tegen te gaan.  De verwachting is dat de aantallen eind 2021, begin 2022 weer toe zullen nemen.