Voortgang activiteiten begroting 2025

Collegeprogramma in uitvoering

Samenvatting

Terug naar navigatie - Samenvatting

Omschrijving

Ondanks de financiële uitdagingen met volle kracht vooruit samen met onze inwoners 

We zijn in de huidige collegeperiode ongeveer drie jaar samen onderweg. En gaan de laatste periode in. Voordat we een tussenstand geven van de verschillende activiteiten per pijler lichten we er een aantal ontwikkelingen uit.  

Betrokkenheid en veiligheid in en van de samenleving 

Samen organiseren van de viering van 80 jaar vrijheid, misschien wel belangrijker dan ooit 

In de aanloop naar 4 mei stonden we stil bij 80 jaar vrijheid. Een moment waar in de samenleving uitgebreid bij stil is gestaan bij tal van activiteiten, door de hele gemeente verspreid. Bij de activiteiten zijn veel inwoners betrokken geweest, als toeschouwer en als vrijwilliger.  Het zien en voelen van deze betrokkenheid vinden we als college een groot goed. Iets om met elkaar trots op te zijn. Het belang om stil te staan bij 80 jaar vrijheid is, gezien de spanningen in de wereld, dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit. Vrede is nooit vanzelfsprekend, maar in de huidige situatie zijn we ons daar als samenleving meer bewust van. Het maakt ook zichtbaar dat we als samenleving niet af moeten wachten, maar na moeten denken over ‘wat als’ en ons daarop voor moeten bereiden. In dat kader gaan we, samen met de Drentse gemeenten en de Veiligheidsregio Drenthe, ook aan de slag met het thema maatschappelijke weerbaarheid in de komende maanden.   

Betrokkenheid bij de lokale politiek van belang voor de democratie 

Maar liefst 60 mensen hebben deelgenomen aan de cursus ‘Politiek actief’. Mooi om te zien dat zo’n grote groep inwoners belangstelling heeft voor de politiek en het functioneren van de democratie. We zijn benieuwd of een aantal van de deelnemers zo enthousiast is geworden dat we hen straks terugzien op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. De voorbereiding van de verkiezingen zal de komende maanden veel tijd en aandacht vragen zodat alles in het voorjaar van 2026 weer goed verloopt. We zien de voorbereiding met veel vertrouwen tegemoet.   

We blijven ons inzetten voor de veiligheid en het welbevinden van onze inwoners .

De position paper mijnbouwschade is verzonden. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen, bijvoorbeeld als het gaat om opslag in zoutkoepels of keuzes voor locaties voor defensie. Maar we richten ons niet alleen op het beschermen. Met Nij Begun kijken we ook vooruit en zetten we in op ontwikkeling. De plannen in het kader van Nij Begun worden steeds concreter en daarmee ook tastbaarder voor onze inwoners en ondernemers. Inwoners kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. En we werken de aanpak uit hoe we daarbij onze inwoners die een extra steuntje in de rug nodig hebben, die extra ondersteuning kunnen bieden. Zodat ook zij hun woning kunnen verduurzamen. De uitvoering van projecten van de sociale agenda gaat van start. Allemaal initiatieven die bij moeten dragen aan het vergroten van brede welvaart van onze inwoners. 

 

We blijven ontwikkelen, ondanks de financiële uitdagingen  

Ombuigingen en kansen 

De huidige tijd dwingt ons, net als andere gemeenten, te kijken naar de uitgaven en inkomsten. Op onderdelen moeten we keuzes maken om minder uit te geven, of juist lasten te verzwaren om inkomsten te genereren. Bij het maken van de keuzes tussen verschillende mogelijkheden houden we rekening met de impact van een ombuiging en de complexiteit om deze te realiseren. Dit zijn nooit makkelijke en leuke keuzes om te maken, maar ze zijn wel noodzakelijk. Gelukkig geeft de Voorjaarsnota van het rijk iets meer ruimte. Waardoor we minder noodzakelijke pijnlijke keuzes hoeven te maken.  

Ondanks deze financiële uitdagingen blijven we inzetten op ontwikkeling en het pakken van kansen. De Regiodeal en ook Nij Begun bieden ons kansen om sommige projecten wel uit te kunnen voeren of nieuwe projecten aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan kansen voor ontwikkeling van het gebied rond Gasselterveld, herinrichtingsmaatregelen in het centrum van Gieten en uitbreiding van bedrijventerreinen. Kansen die we met beide handen aangrijpen.  

Samen goede en passende zorg kunnen leveren en de beweging naar voren versterken 

En we kijken hoe we dingen anders kunnen doen. Bijvoorbeeld in het sociaal domein. We zetten met verschillende initiatieven de beweging naar voren verder in. De doorontwikkeling naar inzet van sterke lokale teams samen met onze samenwerkingspartners in het sociaal domein en de inzet van praktijkondersteuners jeugd bij de huisarts zijn hier voorbeelden van. En we kijken hoe we ons moeten organiseren, ook in Drents verband, om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren in de toekomst. Zo geven we invulling aan de samenwerking op het gebied van jeugdhulp en Zorg en veiligheid in. Kaders waarbinnen we samen verantwoordelijk zijn voor een deel van de zorg.   

Wonen in een leefbare en duurzame omgeving met voorzieningen 

Bouwen en inrichten voor de toekomst 

De bouwstenen voor onze toekomstige fysieke leefomgeving vinden we straks terug in onze omgevingsvisie. Wat willen we waar, in welk gebied. Hoe bewaken we de balans van leefbaarheid, rust, ruimte, natuur en (agrarische) bedrijvigheid in onze gemeente. Waarbij we gedwongen worden om ver vooruit te kijken. Hoe we tot de omgevingsvisie komen hebben we, in nauw overleg met uw raad vastgesteld in de startnotitie. Inmiddels hebben we de eerste bijeenkomst gehad. Met meer dan 50 deelnemers gaf de bijeenkomst energie en vertrouwen voor het vervolgproces.  

Als we het hebben over de toekomst is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Het zal qua uitwerking ook zijn plek krijgen in de omgevingsvisie. Maar het gaat verder dan de omgevingsvisie. De ambities uit de Duurzaamheidsvisie worden omgezet in doelen en acties. Wat doen we concreet om onze ambities te bereiken. We werken aan een uitvoeringsprogramma dat daar antwoord op geeft. En tegelijkertijd zitten we niet stil. Bijvoorbeeld bij het Grevelingkanaal kiezen we bewust voor een gedeeltelijke natuurlijke beschoeiing in het kader van biodiversiteit. Met het Fixteam gaan we de buurten in om mensen mee te helpen met verduurzaming. En we ondersteunen inwoners van onder andere Gasteren en Balloërveld die werken aan een dorpsuitvoeringsplan voor de warmtetransitie.   

Na vaststelling van het mobiliteitsplan zijn we ook op het gebied van verkeer en vervoer verder aan de slag met inrichting voor de toekomst. De plannen voor de Asserstraat worden verder uitgewerkt, vanuit de koppelkansen met regulier onderhoud zijn we met inwoners in gesprek over herinrichting van de Borgweg in Schipborg en we dragen bij aan de lobby voor de Nedersaksenlijn voor versterking van het openbaar vervoer in de regio.  

Zaaien voordat je kan oogsten  

Dat is ook het geval bij het realiseren van nieuwe woningen. We werken hard aan de realisatie van nieuwe woningen. Permanente woningen, maar ook tijdelijke in vorm van flex en superflex. Realiseren van woningen start met veel werk achter de schermen. Aankoop van gronden, uitwerken en toetsen van plannen van initiatiefnemers, met betrokkenheid van tal van medewerkers vanuit verschillende disciplines, participatietrajecten, afhandeling van vergunningaanvragen, etc. Het verlenen van de omgevingsvergunning voor Braamskwartier in Gieten en de bijeenkomsten over woningbouw in Gasselternijveen zijn voorbeelden van concrete resultaten van afgelopen periode. In de komende periode verwachten we dat dat wat gezaaid is, steeds meer zichtbaar wordt. Daar kijken we naar uit.  

Maar als het gaat om bouwen en inrichten voor de toekomst gaat het niet alleen over woningen. Het gaat ook over voorzieningen zoals dorpshuizen, scholen en accommodaties voor het verenigingsleven. Met een vastgesteld Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs weten we wat onze opgave is de komende jaren en hebben we een duidelijke lijn ten aanzien van Integrale Kindcentra daarin. Tegelijkertijd zien we met een huidige ontwikkeling als een plotselinge grote groei van het Nassau – Vincent en de basisschool OBS de Dobbe dat een IHP niet in beton gegoten is. Deze veranderende situatie vraagt om snel schakelen en handelen, daar blijven we alert op. En in de situatie van de onderwijs en cultuuraccommodatie betekent dit niet alleen kijken naar het onderwijs, maar ook naar het huisvestingsvraagstuk voor de culturele verenigingen. We voelen de urgentie en noodzaak om hier zo snel mogelijk duidelijkheid in te geven.  

Prachtige initiatieven vanuit de samenleving 

Naast dat we zelf initiatief nemen voor ontwikkeling zien we in de samenleving ook tal van initiatieven. Kleine en grote initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid in onze dorpen. Denk aan het dorpshuis in Ekehaar,  picknickbanken bij de entree in Eexterzandvoort, het havenbord in Annerveenschekanaal, de Libertytour en de wielerwedstrijd Dwars door Drenthe en verschillende initiatieven in dorpen op het gebied van duurzaamheid. We ondersteunen ze op verschillende manieren. Met meedenken in plannen, ondersteuning in te doorlopen procedures, etc. Maar ook met subsidies. Een belangrijke stimulerende subsidieregeling is daarbij het Leefbaarheidsfonds. We vonden het dan ook belangrijk om daarvoor extra budget te vragen. Zodat we ook vanuit die subsidieregeling initiatieven kunnen blijven ondersteunen. In het aanjagen en ondersteunen van initiatieven spelen onze dorpscontactpersonen een belangrijke rol. We horen en zien dat zij in de kernen steeds bekender en makkelijker gevonden worden.  

Met vertrouwen volle kracht vooruit  

Hierna rapporteren we over de voortgang van activiteiten in de begroting. Maar met bovenstaande in gedachten zetten we ons als college de komende maanden, samen met de organisatie, vol vertrouwen in om samen met inwoners en uw raad verder te bouwen aan een sterk, vitaal en veilig Aa en Hunze. En gaan we samen met volle kracht vooruit in het laatste deel van deze bestuursperiode. 

Overzicht activiteiten

Stand van zaken

Terug naar navigatie - Stand van zaken

Omschrijving

Hieronder treft u een totaaloverzicht aan van alle activiteiten met daarachter vermeld de kleur conform het 'stoplichtmodel'.

Binnen het 'stoplichtmodel' zijn de kleuren als volgt te verklaren:
a. Rood: activiteit loopt niet volgens planning, is (veel) duurder dan geraamd of kost (veel) meer personele inzet.
b. Oranje: activiteit loopt nog wel volgens planning maar er zijn omstandigheden die risicovol zijn om een goede voortgang qua tijd, geld en personeel te kunnen garanderen.
c. Groen: activiteit verloopt volgens planning..  

Excel-tabel

Activiteit Groen Oranje Rood
1.10.1.03 Verantwoordelijkheid nemen in de opvang van vluchtelingen.
1.10.1.04 Vergroten betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijke beleid door de raad.
1.10.1.05 Voorbereiden gemeenteraadsverkiezingen 2026
1.10.2.01 Uitvoering geven aan de Wet Open Overheid (WOO), de wet elektronische publicaties en de wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.
1.10.3.03 Inhoud en uitvoering geven aan Nij Begun/compensatie gaswinning
1.10.3.04 Actief volgen van proces van schade-afhandeling effectgebied Groningen
1.10.3.05 Actief volgen het proces van schade afhandeling kleine gasvelden en zoutwinning
1.20.1.01 Actief monitoren prestatiedoelen met betrekking tot dienstverlening.
1.20.2.01 Uitvoering geven aan de dienstverleningsvisie.
1.30.1.01 In de aanpak van ondermijning ligt de focus op zorgfraude, drugs, veilig buitengebied en mensenhandel.
1.30.1.02 Handhaving permanente bewoning op recreatieverblijven op vakantieparken.
1.30.1.03 Ontwikkelen beleid dat bijdraagt aan een veilig Aa en Hunze.
1.30.1.06 Verbeteren verkeersveiligheid in Aa en Hunze
2.10.1.01 Ontwikkelen plan van aanpak om de ondersteuning van mantelzorgers te versterken.
2.10.1.02 Uitrol laagdrempelige ondersteuning dorpen.
2.10.1.04 Voorbereiden op de oude dag en stimuleren vitaal ouder worden
2.10.1.05 Voorbereiding inkoop Wmo
2.10.1.06 Decentralisatie beschermd wonen
2.10.1.07 Coalitie EƩn tegen eenzaamheid
2.10.1.10 Welzijn op recept
2.10.1.11 Valpreventie keten ontwikkelen en uitvoeren
2.10.2.01 Hervormingsagenda Jeugd uitvoeren
2.10.2.03 Vergroten kansengelijkheid
2.10.2.07 Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming uitvoeren
2.10.2.08 Voorbereiding Inkoop Jeugdzorg
2.10.2.09 Preventieketen ontwikkelen en uitvoeren aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen
2.10.2.10 Preventieketen Kansrijke Start ontwikkelen en uitvoeren
2.10.2.11 Bevorderen van een goede gezondheid en een gezonde leefomgeving voor onze jeugd.
2.10.2.13 Actief onze belangen inbrengen in de Sociale Agenda Nij Begun
2.10.3.02 Uitvoering schuldhulpverlening.
2.10.3.03 Inwoners met een smalle beurs kunnen deelnemen aan sport- en culturele activiteiten.
2.10.3.04 Uitvoering nota armoedebeleid 2024-2028
2.10.4.01 Samenwerking versterken WPDA en lokale ondernemers Aa en Hunze inclusief rol van het werkgeversservicepunt van de arbeidsmarktregio ā€œWerk in Zichtā€.
2.10.4.02 Cultuur inzetten als middel om aan de slag te gaan met maatschappelijke thema's.
2.10.4.03 Toegankelijkheid gemeente
2.10.4.04 Uitvoering Wet Inburgering 2021.
2.10.4.05 Bevorderen van een goede gezondheid van volwassenen
2.10.4.07 Bibliotheekwerk doorontwikkelen zodat deze voldoet aan de eisen die gesteld worden bij de stelselwijziging die per 2026 ingaat
2.10.5.01 Preventieketen Gecombineerde Leefstijlinterventies, ontwikkelen en uitvoeren
2.10.5.02 Gebiedsgerichte aanpak GALA ontwikkelen
2.10.5.03 Voorlichting en advies over roken, alcohol en middelengebruik
3.10.1.01 Uitvoering geven aan actielijn Werken en Onderwijs uit de Economische Koersnota.
3.10.1.02 Uitvoering geven aan actielijn Vestigingsbeleid en Infrastructuur uit de Economische Koersnota.
3.10.1.03 Uitvoering geven aan actielijn Innovatie, Kennis en Duurzaamheid uit de Economische Koersnota.
3.10.1.04 Uitvoering geven aan actielijn Vrijetijdseconomie uit de Economische Koersnota.
3.10.1.06 Toekomstbestendigheid Bedrijventerreinen
3.10.1.07 Bijdragen aan de Economische Agenda Nij Begun
3.10.1.08 Meedoen aan een Regiodeal Noord-Drenthe/Nij Begun
3.10.2.01 Op planmatige wijze gezonde en toekomstbestendige vakantieparken stimuleren in samenhang met het provinciale beleid.
3.10.2.02 Ontwikkeling Gasselterveld
3.10.2.03 Natuurspeelplaats met beleefpad
3.20.1.05 Uitvoeringsprogramma Duurzaamheidsvisie
3.20.1.06 Duurzaam inkopen en handelen in eigen organisatie
3.20.1.07 Verduurzaming wagenpark HVO brandstof
3.20.2.01 Dorpsgerichte aanpak Warmtetransitie
3.20.2.02 Uitvoering geven aan de Regionale Energie transitie
3.20.2.07 Sociale energie aanpak
3.20.2.10 Uitvoering geven aan isolatieaanpak Nij Begun
3.20.2.11 Faciliteren en stimuleren van kansrijke maatschappelijke initiatieven m.b.t. duurzaamheid
4.10.1.04 Actief aanhaken bij het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG)
4.10.1.05 Het opstellen van een Omgevingsvisie
4.10.2.01 Het realiseren van een kwaliteitsimpuls fietspaden
4.10.2.02 Actief volgen van het onderzoek naar de partiele verdubbeling van de N34 met als primair onderdeel de aanpassing van het verkeersknooppunt Gieten.
4.10.2.03 Huisvesting verenigingen Gieten
4.10.2.05 Gemeentelijk beleid formuleren om beschermde/waardevolle flora en fauna beschermen.
4.10.2.06 Plagen en schadelijke uitheemse soorten bestrijden.
4.10.2.07 Herijking verkeers- en vervoersbeleid
4.10.2.09 Herijking beleid maatschappelijk vastgoed
4.10.2.10 Nieuwbouw school Eext
4.10.2.15 Actualisatie wegenlegger
4.10.2.16 Verbouw dorpshuis Gasselte
4.10.2.17 Verbouw dorpshuis Ekehaar
4.10.2.18 Evaluatie en mogelijke herijking Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)
4.10.3.02 Gebiedsgerichte woningbouwprogrammering.
4.10.3.04 Realisatie tijdelijke flexwoningen
4.10.3.05 Doorvertaling regiewet in gemeentelijk beleid
5.10.1.01 Nieuwbouw buitendienst Oelenboom
5.10.1.04 Planvorming huisvesting brandweer/kernteams Rolde
5.10.2.01 Rechtmatigheidsverantwoording
5.10.2.02 Vernieuwing controle protocol en normenkader.
5.10.2.07 Aanpassen Financiƫle Verordening
5.10.3.01 Actief personeelsbeleid voeren.
82 68 14

Pijler 1 Bestuur en Samen doen

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

1.10.1 De samenleving is betrokken bij gemeentelijke vraagstukken en het zelf organiserend vermogen is toegenomen.

Terug naar navigatie - 1.10.1 De samenleving is betrokken bij gemeentelijke vraagstukken en het zelf organiserend vermogen is toegenomen.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

1.10.3 De samenwerking met partners draagt bij aan het realiseren van onze gemeentelijke doelen op regionaal, provinciaal en landelijk niveau.

Terug naar navigatie - 1.10.3 De samenwerking met partners draagt bij aan het realiseren van onze gemeentelijke doelen op regionaal, provinciaal en landelijk niveau.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Terug naar navigatie - 1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 2 Samen Leven

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

2.10.1 Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Terug naar navigatie - 2.10.1 Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

2.10.2 Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen tot zelfstandige volwassene.

Terug naar navigatie - 2.10.2 Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen tot zelfstandige volwassene.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

2.10.4 Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving.

Terug naar navigatie - 2.10.4 Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 3 Duurzaamheid en Economie

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Terug naar navigatie - 3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

3.20.2 Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de duurzaamheidsopgave.

Terug naar navigatie - 3.20.2 Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de duurzaamheidsopgave.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 4 Voorzieningen, leefbaarheid en wonen

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Terug naar navigatie - 4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 5 Middelen en ondersteuning

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)