Korte omschrijving
Terug naar navigatie - Korte omschrijvingDe samenleving is betrokken bij gemeentelijke vraagstukken en het zelf organiserend vermogen is toegenomen.
Zoals in de Sturingsmonitor 2023 is benoemd heeft een heroriëntatie plaatsgevonden op de beste vorm en volgorde in het opstellen van een visie op de toekomst van Aa en Hunze. Daarbij is besloten om af te zien van het opstellen van een nieuwe strategische toekomstvisie en geven we voorrang aan het opstellen van een gemeentelijke omgevingsvisie. Meer informatie hierover leest u bij activiteit 1.10.1.01 Nieuwe Strategische Toekomstvisie.
De gemeente Aa en Hunze bestaat 25 jaar. Om deze mijlpaal te vieren bouwen we samen met onze inwoners aan een kunstwerk. Hiertoe hebben we iedereen die Aa en Hunze een warm hart toedraagt opgeroepen om zijn of haar mooiste foto uit de gemeente te delen. De foto’s worden gebundeld in een online fotoboek. Alle foto’s samen vormen bovendien de basis voor het nieuwe kunstwerk in de raadzaal. De aftrap was op dinsdag 18 april, toen collegeleden, fractievoorzitters en de voorzitter van de jongerenraad hun foto’s onthulden in de hal van het gemeentehuis.
Het vergroten betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijke beleid door de raad.
In de afgelopen periode zijn enkele informerende bijeenkomsten op locatie gehouden, waaronder in café ’t Keerpunt en bij Werkplein Drentsche Aa in Assen. Verder gingen de raad en de Jongerenraad op werkbezoek naar De Wijk van de Toekomst in Gieten en op bezoek bij woningbouwstichting De Volmacht. Gezamenlijk hebben alle fracties een politiek café over het thema regeneratief bouwen georganiseerd op 11 mei in De Boerhoorn in Rolde.
In de maanden januari en februari is het spel Democracity gespeeld in de raadzaal. Vijf basisscholen hebben hieraan meegedaan en werden hierin begeleid door een aantal raadsleden.
De Jongerenraad is iedere week aanwezig in het gemeentehuis. Er wordt dan onder andere gesproken over de Lange Termijn Agenda en of er onderwerpen op staan waar ze over willen adviseren. Op dit moment wordt er gewerkt aan een advies over De Rookvrije generatie. Ook hebben de leden zich in de Schakel voorgesteld aan de inwoners.
Een transparante overheid die laat zien wat ze doet en hoe ze werkt.
De afgelopen maanden hebben we ons vooral gericht op de voorbereiding van de implementatie van de Wet Open Overheid (WOO). We hebben een projectgroep opgericht om de verschillende processen die wij in onze organisatie hebben, in kaart te brengen. Dit proces is omvangrijk en de wet biedt nog veel onzekerheid. Om hierbij te helpen, hebben we een impactanalyse uitgevoerd en een bijpassend implementatieplan opgesteld dat beschrijft wat er in de komende jaren moet gebeuren. De impactanalyse toont aan dat momenteel slechts 10% van de processen voldoet aan de WOO en 90% nog niet. Dit percentage lijkt erg hoog, maar soms zijn slechts kleine aanpassingen nodig om het wel te laten voldoen. We richten ons in eerste instantie op het implementeren van de informatiecategorieën uit fase 1 (waaronder bereikbaarheidsgegevens, vergaderstukken, convenanten en WOO-verzoeken).
Een belangrijk onderdeel van dit plan is het starten van een grote bewustwordingscampagne om medewerkers op de hoogte te brengen van de WOO. Dit is nodig, omdat adviezen anders geschreven en gepubliceerd moeten worden. Daarnaast moeten we bekijken welke systemen we moeten aanschaffen om documenten te anonimiseren en actief openbaar te publiceren.
De samenwerking met partners draagt bij aan het realiseren van onze gemeentelijke doelen op regionaal, provinciaal en landelijk niveau.
Staatssecretaris Vijlbrief heeft op 15 maart 2023 een bezoek gebracht aan Annerveenschekanaal. Tijdens dit bezoek hebben we gesproken over de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Ook heeft de staatssecretaris gesproken met inwoners van het gebied over de afhandeling van schade en schaderegelingen. In navolging op dit bezoek hebben we als Noord Drenthe een eerste aanzet voor een compensatieplan ingediend waarmee recht wordt gedaan aan de situatie in en inwoners van Drenthe.
We behalen in 80% van de gevallen onze servicenormen.
Het programma Dienstverlening draagt er aan bij dat we onze dienstverlening naar onze inwoners praktisch professionaliseren. Inmiddels sturen we nu op tijdig reageren op terugbelverzoeken en e-mails. We hebben in 2023 een tweede klantbelevingsonderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek laten een significante verbetering in de kwaliteit zien.
Het implementatieplan voor het vernieuwen van onze website is geschreven en is aan het college gepresenteerd. Begin april is de huidige website gemigreerd naar de testomgeving. Vanuit de testomgeving wordt de basis voor de nieuwe website opnieuw opgebouwd. Het vernieuwen van de website ronden we in 2023 af.
In de tussentijd zijn er op de huidige website enkele pilots waarop we monitoren door middel van SiteImprove. Voorbeelden hiervan zijn de pagina 'afval', 'team sport' en de zwembaden. Op deze pagina's houden we bij hoe men door de pagina navigeert en wat er beter kan.
De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.
Samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) zijn we gestart met het opstellen van een nieuw Bibob beleid dat rond de zomervakantie wordt vastgesteld. Daarbij wordt gekeken hoe de mogelijkheden van de wet Bibob in combinatie met capaciteit van de Bibobcoördinatoren van onze gemeente het best benut worden.
Met behulp van het project Veilig Buitengebied verstevigen we, samen met het RIEC, onze informatiepositie ten aanzien van ondermijnende criminaliteit in onze gemeente. Dit doen we door kwetsbare locaties en reeds aangetroffen ondermijnende criminaliteit (zoals het dumpen van drugsafval, hennepkwekerijen en drugslabs) in kaart te brengen. Dankzij deze informatiepositie kunnen we bijvoorbeeld onze toezichtcapaciteit gericht inzetten, en gebruiken we deze ook om het (veiligheids)beleid te onderbouwen.
Wat de toezicht op het permanent bewonen van recreatieverblijven betreft houden we de lijn aan van de afgelopen jaren. We controleren regelmatig en schrijven bewoners aan waarbij we altijd oog houden voor eventuele sociale problematiek. Het zichtbaar controleren helpt. We zien namelijk dat bewoners eerder uit eigen initiatief een andere woning zoeken.
In de week van 22 mei heeft de Veiligheidsweek plaatsgevonden. Het thema van die week was Veiligheid doe je samen. Samen met wijkagenten, medewerkers van Attenta, Impuls en de verschillende blusgroepen van de brandweer zijn we in gesprek gegaan met onze inwoners over dit thema. Ook konden mensen de ondermijningscontainer bezoeken waar men zelf te ervaren welke signalen kunnen wijzen op bijvoorbeeld hennepteelt of een drugslaboratorium.
Het huidige Lokaal Integraal Veiligheidsplan loopt tot en met 2023 en zal dit jaar worden geactualiseerd. Het beleid ten aanzien van mensenhandel wordt nu in regionaal verband opgesteld en in 2023 lokaal vastgesteld.
Het model Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE) wordt onverminderd in de praktijk toegepast. Het uitbreiden van het aantal partners binnen het AVE model krijgt later in 2023 nader vorm in verband met het aanstellen van een nieuwe regisseur complexe zaken. Tijdens de veiligheidsweek eind mei hebben de verschillende partners van het AVE model aan de hand van een casus uitgelegd hoe een proces van een casus verloopt en wat de rol van de verschillende partners hierin is.